Over mij

Al meer dan 40 jaar ben ik gelukkig getrouwd met Kees. Wij hebben 2 kinderen en 3 kleinkinderen. Ik hou van wandelen, zwemmen, van koken en muziek maken (kirtan).
Ik ga regelmatig naar de ashrams van de Himalaya Traditie in Rishikesh in India en dan is er een vervanger voor de lessen.

Mijn eerst yogales kreeg ik in 1978 een verpleeghuis waar ik werkte als verpleegkundige. Daar gaf de maatschappelijk werkster Willemijn Hurford, die ook yogadocent was les. Ik ben daarna altijd yoga blijven doen. Jarenlang ging ik een keer in de week naar les en deed er verder niet veel mee. 

Na 30 jaar in de zorg als verpleegkundige en als leidinggevende te hebben gewerkt ben ik in 2004 arbeidsongeschikt geworden door een burn-out.
Daarna heb ik de kracht van yoga pas echt ontdekt, doordat  yoga en meditatie me er weer bovenop hebben geholpen, toen ik het dagelijks ging beoefenen.
Enthousiast door het goede effect van dagelijkse yoga ben ik een 4-jarige beroepsopleiding voor hatha yogadocent gaan volgen op de Yoga Academie te Amsterdam. 
Daar kreeg ik yoga van Gerold Guthman, Koos Zondervan ( Kashmir yoga) en Jonne de Graaf, pranayama volgens de Kashmir methode. Koos en Jonne waren leerlingen van Jean Klein.

Vanaf 2007 geef ik zelf les in Hoorn en sinds 2008  in Oosthuizen.

Satsang

Vanaf september 2018 organiseer ik thuis satsang avonden waarin we met elkaar spreken over de wetenschap van yoga (bijvoorbeeld yoga sutras van Patanjali) en hoe je deze kunt toepassen in het dagelijks leven, want yoga is een wetenschap vanuit directe ervaring.

Yogaweekenden

Jaarlijks organiseer ik een of twee yogaweekenden op TEXEL. Meestal in juni en in november.

Himalaya traditie

Vanaf april 2017 volg ik workshops en stilte retraites bij leraren van de Himalaya traditie o.a.  Swami Tat Sat Bharati (silence, prana mudra) en Swami Ma Tripurashakti Bharati (Mandukya Upanishad; Yoga sutras Patanjali). Ook volgde ik 2 jaar lang de wekelijkse online satsangs over de Yoga Sutras bij Ma Tri.
In 2017 – 2018 heb ik een jaar de opleiding tot yogadocent in de Himalaya Yoga Meditatie Traditie gevolgd met een 14 daagse teacher training in India. Vervolgens een 10 daags Selfransformation program in Sadhana Mandir bij Dr. Ganasan, een leerling van Swami Rama.
In maart 2018 heb ik in India mantra initiatie ontvangen van Swami Ma Radha en ben ik geïnitieerd in de Himalaya traditie. Onze ashrams zijn Sadhana Mandir en Swami Rama Sadhaka Grama in Rishikesh, India.

Momenteel studeer en oefen ik voornamelijk zoals dat in de Himalaya traditie wordt doorgegeven.

Humanitair werk

Ik werk  incidenteel als vrijwilliger voor het Rural Development Institute in Dehradun onder leiding van Maithili Bhagvatula. Het RDI is onderdeel van HIHT Himalayan Institute Hospital Trust. Het RDI  houdt zich o.a. bezig met training EHBO, preventieve gezondheidszorg, voorlichting en opvoeding en hygiene, sanitair en watervoorziening, moeder en kindzorg, zorg voor mensen met een beperking.
Ik ben vele malen in India geweest en verzorg op verzoek ook reizen naar Rishikesh of het Himalaya gebergte. Een goede vriend van mij Ramchaitanya woont zomers in Gangotri en ’s winters in Uttarkashi en doet daar veel humanitair werk in afgelegen dorpen in de Himalaya. Hij heeft de organisatie Kashika opgericht. Ik ondersteun hem en zijn organisatie, omdat hij zich met hart en ziel inzet voor de mensen daar. 

Yogahoorn is mijn bedrijfsnaam en ik ben ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer 37156400. 
Ik ben lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland; aangesloten bij de Europese Yoga Unie en lid van de Yoga Federatie van de Nederlandstaligen in België.

Geschiedenis en scholing

Vanaf 2005 was ik bestuurslid bij de Stichting Hatha Yoga en Vedanta Hoorn. Daarnaast gaf ik ook  les voor de Stichting op vrijdagavond. In 2013 is de Stichting opgeheven en zijn de docenten allemaal zelfstandig verder gegaan. 
Ik heb vele bijscholingen gedaan o.a. in Ayurveda, Yoga voor vrouwen in de overgang (Mieke de Bock), vitaal in de overgang Gonnie van de Lang, Structurele Yoga Therapy, Ayurveda Yoga Therapy en Tantra
(Mukunda Stiles), Yoga en Klank  en Ayurvedische yogatherapie
(Klaas Jan van Velzen), reinigende technieken uit yoga en ayurveda Shatkarma, Shanka prakshalana Marilou Hermens, Basiskracht
(bekken) (Marijke Ludwig) en Raja Yoga zomerlessen bij Aafke de Geus. Ook heb ik enkele jaren andere vormen van yoga beoefend zoals Dru Yoga (Tini van Velsen ) en Tibetaanse Yoga (Robert Hartzema), Tai Chi (Rina Kappelhof). Jarenlang heb ik gemediteerd volgens de Zazen methode bij Dirk Beemster en Nico Tydeman.
Tussen mei 2007 en februari 2010 volgde ik workshops structurele yoga therapy en yoga en ayurveda en tantra bij Mukunda Stiles, die gedurende 2 jaar mijn spirituele mentor was.
Ik heb een jaar gestudeerd bij Rob Obermeyer in Utrecht, de vervolgopleiding leraren.
Vanaf  augustus 2010 tot november 2011 was ik leerling van André Riehl. Ik volgde Nidra yoga workshops, Mantra Sadhana en Prana Kriya Yoga bij hem in Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en India.

Op zoek naar verdieping heb ik van 2014 – 2017 in België gestudeerd bij Atma Muni, Sumanji en Dharma Muni op de vormingsschool voor yogaleraren te Mechelen.

Maar waar je ook studeert of oefent uiteindelijk komt yoga uit eenzelfde bron. Jarenlang was ik op zoek naar een vorm van yogabeoefening, een systematische methode die helemaal bij mij paste.  Ik vond mijn uiteindelijk mijn thuis bij de Himalaya Traditie. De weekenden en stilte retraites in Biezenmortel in Noord-Brabant zijn voor iedereen toegankelijk. Als je daar interesse in hebt kijk dan bij . . . laatste nieuws . . . op de homepage.